Frihed og fastansættelse: De unge balancerer på en knivsæg i en økonomisk ustabil tid

Unge generationer, specifikt Generation Y og Z, der rækker fra tidlig 20'erne til slutningen af 30'erne, udfordrer det traditionelle arbejdsliv med deres krav om frihed, balance mellem arbejde og fritid, og mening i deres arbejde.
10. juni 2023 | Skrevet af: Ludvig Kofoed
Frihed og fastansættelse: De unge balancerer på en knivsæg i en økonomisk ustabil tid

Unge generationer, specifikt Generation Y og Z, der rækker fra tidlig 20'erne til slutningen af 30'erne, udfordrer det traditionelle arbejdsliv med deres krav om frihed, balance mellem arbejde og fritid, og mening i deres arbejde. Men disse krav kan komme under pres i tider med økonomiske udfordringer.

Disse generationer ser ikke arbejdet som en pligt, men som en mulighed for at skabe værdi og modtage anerkendelse for deres tid. De prioriterer fleksibilitet, såsom at arbejde hjemmefra, og har høje forventninger til virksomhedernes evne til at imødekomme deres behov.

Men det seneste år har budt på en ny økonomisk virkelighed, herunder høj inflation og usikkerhed i verdensøkonomien, der også har påvirket de unge generationer. Dette kan føre til en reevaluering af deres forhold til arbejdet.

Generation Z, der er født i den digitale tidsalder mellem 1990 og 2000, kræver feedback og anerkendelse på arbejdspladsen. De har høje forventninger til deres arbejdsforhold, og har ikke nødvendigvis samme økonomiske bindinger som ældre generationer, hvilket giver dem friheden til at skifte job, hvis de ikke er tilfredse med deres nuværende.

Den ældre Generation Y, der er født mellem 1980 og 1989, er i stigende grad bundet økonomisk til grund af boliglån og familiemæssige forpligtelser. De husker den økonomiske nedtur under finanskrisen og er derfor mere opmærksomme på behovet for tilpasning i krisetider.

Både Generation Y og Z ønsker at ændre verden til det bedre, hvad enten det handler om at genbruge plastik, bekæmpe madspild, eller forbedre arbejdsforholdene.

Økonomiske udfordringer, som de der er opstået i kølvandet på konflikten i Ukraine, kan dog tvinge disse generationer til at justere deres forventninger og krav. For eksempel har der været en stigning i inflationen og en udhuling af reallønnen i 2022, som kan sætte de unges økonomiske situation under pres.

I sådanne tider kan Generation Y, der nu er bundet af boliglån og familiemæssige forpligtelser, være mere villige til at indordne sig under arbejdsgiverens ønsker og behov. Dette kan indebære at prioritere et fast job og lønforhøjelser højere end deres tidligere krav om mening og balance i arbejdslivet.

En økonomisk krise kan dog ikke fuldstændig ændre de unges grundlæggende værdier. I stedet kan de blive en del af en stigende trend, kendt som "quiet quitting", hvor de udfører det absolut nødvendige arbejde, men ikke yder en ekstra indsats, fordi de ikke er tilfredse med deres arbejdsforhold.

Arbejdsgivere skal derfor være opmærksomme på, at de kan miste talentfulde medarbejdere, hvis de ikke tager de unges behov alvorligt. Det er vigtigt for virksomheder at skabe et miljø, der tilgodeser de unges behov, og hvor der er plads til samarbejde og anerkendelse.

Selv i en tid med økonomisk usikkerhed er unge generationer fortsat attraktive for arbejdsmarkedet. Deres innovative tankegang, digitale kompetencer og vilje til at forandre verden er uundværlige for moderne virksomheder. De er stadig i stand til at presse virksomheder til at imødekomme deres krav, selv i vanskelige tider.