Lønforhøjelse: Hvornår og hvordan du kan søge om det

Hvem drømmer ikke om at få en lønforhøjelse?
21. juni 2023 | Skrevet af: Leonora Jensen
Lønforhøjelse: Hvornår og hvordan du kan søge om det

Hvem drømmer ikke om at få en lønforhøjelse? Uanset om du er nyuddannet eller har arbejdet i en virksomhed i lang tid, er det naturligt at stræbe efter at blive anerkendt og belønnet for dit hårde arbejde. I dette indlæg vil vi udforske, hvordan du kan søge om en lønforhøjelse, og hvornår det er hensigtsmæssigt at gøre det.

 

Hvad er en lønforhøjelse?

En lønforhøjelse refererer til en stigning i den løn, du modtager for dit arbejde. Det kan være i form af en fast økonomisk stigning eller en procentuel forøgelse af din nuværende løn. En lønforhøjelse gives normalt som anerkendelse af dine præstationer, din erfaring eller ændringer i markedsværdi og inflation.

 

Hvornår skal du søge om en lønforhøjelse?

Det er vigtigt at vælge det rette tidspunkt til at anmode om en lønforhøjelse. Her er tre faktorer, du bør overveje:

 1. Baseret på præstation: Hvis du har leveret en ekstraordinær præstation, hvor du har overgået forventningerne og bidraget betydeligt til virksomhedens succes, kan det være et passende tidspunkt at søge en lønforhøjelse. Din indsats og resultater bør være synlige og dokumenterede.

 2. Baseret på tidspunkt i virksomheden: Efter en vis tid i virksomheden kan du overveje at søge en lønforhøjelse. Hvis du har været i samme stilling i lang tid og har opnået en betydelig erfaring og ekspertise, kan det være rimeligt at anmode om en lønrevision.

 3. Baseret på markedsværdi og inflation: Hvis du opdager, at lønningerne inden for din branche og stilling er steget, eller hvis inflationen har påvirket købekraften, kan du overveje at søge en lønforhøjelse for at sikre, at din løn er konkurrencedygtig og opretholder dens værdi.

 

Hvordan forbereder du dig på at søge om en lønforhøjelse?

Før du henvender dig til din arbejdsgiver med en anmodning om en lønforhøjelse, er det vigtigt at forberede dig grundigt. Her er nogle skridt, du kan tage:

 1. Vurdér dit eget arbejde og bidrag til virksomheden: Gør dig klart, hvilke resultater du har opnået, og hvordan dit arbejde har påvirket virksomheden positivt. Identificér specifikke eksempler på succeser og resultater, du har opnået.

 2. Research - Sammenlign din løn med industriens standarder: Undersøg lønniveauet for din stilling og erfaring inden for din branche. Dette kan give dig en idé om, hvorvidt din løn er konkurrencedygtig. Hvis du finder ud af, at din løn er lavere end gennemsnittet, kan det styrke din sag for en lønforhøjelse.

 3. Udarbejd dokumentation for at understøtte din anmodning: Saml dine præstationsevalueringer, anerkendelser og andre relevante dokumenter, der kan støtte din anmodning om en lønforhøjelse. Vær klar til at demonstrere, hvordan din indsats har bidraget til virksomhedens succes.

 

Hvordan søger du om en lønforhøjelse?

Når du er forberedt, er det tid til at tage skridtet og ansøge om en lønforhøjelse. Her er nogle overvejelser:

 1. Formaliteter - Hvem skal du kontakte og hvordan: Identificér den rette person i din virksomhed, som du skal henvende dig til med din anmodning. Det kan være din nærmeste leder, HR-afdelingen eller en specifik person, der er ansvarlig for lønrevisioner.

 2. Præsentation af din sag - Hvad skal du sige: Vær tydelig og konkret, når du præsenterer din sag. Forklar, hvorfor du mener, at du fortjener en lønforhøjelse, og brug konkrete eksempler på dine præstationer og bidrag. Vær forberedt på eventuelle spørgsmål eller indvendinger og vær klar til at give gode argumenter.

 3. Forhandlingsteknikker: Forhandling kan være en del af processen med at opnå en lønforhøjelse. Vær forberedt på at forhandle og hav en klar idé om den løn, du mener, er rimelig. Vær åben for at lytte til modpartens synspunkter og vær villig til at kompromittere for at opnå en win-win-løsning.

 

Hvad gør du, hvis du får afslag på din anmodning om lønforhøjelse?

Selvom det kan være skuffende at få afslag på en anmodning om en lønforhøjelse, er det vigtigt at bevare professionaliteten. Her er nogle forslag til, hvad du kan gøre:

 1. Håndter afvisningen professionelt: Vis forståelse for beslutningen og bed om feedback, så du kan forstå årsagerne til afslaget. Vær åben for at diskutere muligheder for fremtidige lønrevisioner.

 2. Forslag til alternative løsninger: Hvis en lønforhøjelse ikke er mulig på nuværende tidspunkt, kan du overveje alternative former for belønning, såsom ekstra ansvar, træningsmuligheder eller fleksible arbejdsordninger. Disse kan være værdifulde for din professionelle udvikling og trivsel.

 3. Fremtidige planer og strategier: Brug afslaget som en mulighed for at evaluere din karriereplan og strategi. Overvej at opbygge de færdigheder eller kvalifikationer, der vil styrke din sag for en lønforhøjelse i fremtiden. Vær også åben for at udforske andre jobmuligheder, hvor din indsats kan blive mere værdsat.

 

Afslutning:

Søgning af en lønforhøjelse kræver forberedelse, selvtillid og gode argumenter. Vær opmærksom på det rette tidspunkt at søge en lønforhøjelse og vær parat til at præsentere din sag med overbevisning. Husk også, at det er vigtigt at bevare professionaliteten, uanset udfaldet. Ved at være godt forberedt og vedholdende kan du øge dine chancer for at opnå den lønforhøjelse, du fortjener. Grib muligheden og tag skridtet mod at blive værdsat for dit arbejde og dine bidrag.