Sådan skriver du en imponerende CV: Dos and Don'ts

Når du søger et job, er en af de mest værdifulde værktøjer, du har til rådighed, din CV.
21. juni 2023 | Skrevet af: Ludvig Kofoed
Sådan skriver du en imponerende CV: Dos and Don'ts

Når du søger et job, er en af de mest værdifulde værktøjer, du har til rådighed, din CV. Dit CV er dit første indtryk på arbejdsgiveren, og det er derfor afgørende at skabe en imponerende og effektiv en af slagsen. I dette blogindlæg vil vi udforske dos and don'ts ved at skrive en CV, der skiller sig ud fra mængden og øger dine chancer for at blive kaldt til samtale.

 

Hvad er et CV?

Før vi går videre, lad os starte med at definere, hvad et CV egentlig er. Et CV, der står for Curriculum Vitae, er en sammenfatning af dine faglige erfaringer, uddannelse, færdigheder og kvalifikationer. Formålet med et CV er at præsentere din arbejdshistorie og kompetencer på en klar og præcis måde, så arbejdsgiveren kan vurdere din egnethed til den ønskede stilling.

 

Hvordan skal et effektivt CV se ud?

Et effektivt CV skal følge en standard struktur, der er let at læse og navigere. Det skal omfatte følgende sektioner:

 1. Kontaktoplysninger: Start med at inkludere dine fulde navn, telefonnummer, e-mailadresse og din fysiske adresse (valgfrit).

 2. Resume: Dette er en kort sammenfatning af din professionelle profil. Det skal indeholde en præcis oversigt over dine vigtigste færdigheder, erfaringer og resultater.

 3. Arbejdserfaring: Her skal du liste dine tidligere job i omvendt kronologisk rækkefølge, startende med det seneste. Inkluder jobtitler, virksomhedsnavne, ansættelsesperioder og beskrivelser af dine ansvarsområder og resultater.

 4. Uddannelse: Angiv dine uddannelsesmæssige kvalifikationer, herunder skolenavne, uddannelsesniveauer og færdiggørelsesdatoer.

 5. Færdigheder: Fremhæv dine vigtigste færdigheder, der er relevante for jobbet. Dette kan omfatte tekniske færdigheder, sprogfærdigheder, ledelsesevner osv.

 6. Referencer: Angiv kontaktoplysninger til tidligere arbejdsgivere eller professionelle kontakter, der kan give en anbefaling af dig som medarbejder.

 

Dos: De bedste praksisser for CV-skabelse

Nu hvor vi har set på den grundlæggende struktur, lad os dykke ned i nogle af de vigtigste dos ved skrivning af en imponerende CV:

 1. Tilpas dit CV til jobbet: Undersøg jobbeskrivelsen nøje og tilpas dit CV til at matche de specifikke krav og kompetencer, som arbejdsgiveren efterspørger.

 2. Hold det kort og præcist: Arbejdsgivere bruger kun kort tid på at gennemgå CV'er, så sørg for at holde det kortfattet og letlæseligt. Brug punktopstillede afsnit og undgå at fylde det med unødvendige detaljer.

 3. Brug effektive handlingsord: Gør dit CV mere dynamisk ved at bruge stærke verb til at beskrive dine præstationer. For eksempel kan du erstatte "ansvarlig for" med "ledede" eller "implementerede".

 4. Fremhæv relevante færdigheder og erfaringer: Vælg omhyggeligt de færdigheder og erfaringer, der er mest relevante for det ønskede job, og placer dem i de mest fremtrædende positioner på dit CV.

 5. Korrektur og grammatisk præcision: Gennemgå dit CV flere gange for at sikre, at der ikke er stavefejl, grammatiske fejl eller unøjagtigheder. Et godt skrevet CV signalerer, at du er omhyggelig og opmærksom på detaljer.

 

Don'ts: Almindelige fejl ved skrivning af et CV

For at undgå at skabe et mindre imponerende CV, skal du undgå følgende fejl:

 1. Undgå for meget jargon: Brug af for meget brancheterminologi kan gøre dit CV svært at forstå for folk uden for din specifikke branche. Hold det klart og enkelt, så det er let at læse for alle.

 2. Undladelse af private oplysninger: Undlad at inkludere for mange personlige detaljer, såsom CPR-nummer, billede eller fødselsdato. Disse oplysninger er normalt ikke relevante for arbejdsgivere i rekrutteringsprocessen.

 3. Styr væk fra lange tekstblokke: Undgå at skrive for lange, uafbrudte tekstblokke på dit CV. Opdel din erfaring og dine færdigheder i korte og præcise punkter, så de er lette at scanne og forstå.

 4. Undgå irrelevante erfaringer: Vær selektiv med hensyn til, hvilke erfaringer du inkluderer på dit CV. Undlad at inkludere opgaver eller job, der ikke er relevante for det job, du søger.

 

Sådan laver du et digitalt CV

I dagens digitale verden kan det være en god idé at oprette et digitalt CV. Et digitalt CV kan hjælpe dig med at skille dig ud og give mulighed for at inkludere flere interaktive elementer, såsom links til dit professionelle netværk, online porteføljer eller præsentationer af dine projekter. Sørg for at optimere dit digitale CV til online brug ved at sikre, at det er responsivt, let at navigere og professionelt udseende.

 

Afslutning

Et imponerende CV kan åbne døren til nye karrieremuligheder. Ved at følge dos and don'ts, som vi har diskuteret her, kan du forbedre dit CV og øge dine chancer for at blive kaldt til samtale. Husk altid at tilpasse dit CV til det specifikke job, holde det kort og præcist, bruge stærke verb og undgå irrelevante oplysninger. Implementer disse tips i din næste CV-udarbejdelse, og vær forberedt på at imponere arbejdsgivere med din professionelle præsentation.