Guide: Sådan søger du job

Når du skal finde dit nye job, er det vigtigt, at du bruger en rationel og systematisk fremgangsmåde, så du bruger mindst mulig tid på at sende flest mulige relevante ansøgninger.
31. december 2022 | Skrevet af: Leonora Jensen

Når du skal finde nyt arbejde eller job. er det vigtigt, at du bruger en rationel og systematisk fremgangsmåde, så du bruger mindst mulig tid på at sende flest mulige relevante ansøgninger. Her er et bud på den optimale fremgangsmåde, når du skal finde det perfekte job, hurtigst muligt:

Hvis du vil videre mere om hvilke slags job der generelt er udbudt i området kan du gøre det via de jobindex, som portalen jobsearch.dk har lavet. Du kan også tilgå disse jobindex via forsiden på Jobsearch.dk.

1. Find ud af hvilke typer ledige jobs du vil søge

Find job ved at starte med starte med at finde ud af hvilke typer jobs, du overhovedet ønsker at søge. Dette kan være svært, men det er afgørende, at du er klar over hvilken retning du ønsker at gå, så du ikke ender op med at søge, alt for mange forskellige jobs. Skal du fx søge et ufaglært job, som fx receptionist, eller skal søge du et faglært job, som fx pædagog, sygeplejerske, socialrådgiver eller andet.

Du kan læse mere om, hvordan du finder ud af hvilket job, du skal søge her.

2. Lav en liste over de kompetencer du har

Når du har fundet ud af hvilken type arbejde eller  job, du gerne vil søge, skal du lave en liste over de kompetencer, du har, som er relevante for dette job. Dette kan være både faglige og personlige kompetencer. Dermed kan du sikre, at du også reelt kan komme i betragtning, når du søger denne type job.

3. Find en kanal der har alle ledige jobs

Når du søger nyt job, skal du skabe dig et overblik over de ledige stillinger, der lige nu er på markedet samt et overblik over de virksomheder, der lige nu søger nye medarbejdere.

Der er en del jobportaler på markedet, men næsten alle er mangelfulde. Du kan på de fleste jobportaler kun finde relativt få af de job, jobs og stillinger, der reelt er udbudt. Derudover er mange af de jobs man kan finde på de forskellige sites, ikke opdateret og ikke længere ledige.

Hos Jobsearch.dk crawler vi mange gange dagligt alle jobsites i Danmark. Jobsearch.dk er derfor den største og mest opdaterede jobportal i Danmark, og er dermed et rigtig godt bud på en kanal du kan bruge, til at få et samlet overblik over de jobs, der er ledige lige nu. Du kan tjekke de ledige jobs, der er på Jobsearch.dk, ved at trykke på linket.

4. Få besked om nye ledige jobs via en jobagent eller søgeagent

Når du er på jagt efter dit nye job, er det også meget vigtigt, at du finder en måde at få besked om nye job, jobs og stillinger, så snart de dukker op. Her kan det være en rigtig god ide at lave en søgeagent eller en jobagent.

En søgeagent og en jobagent er services, der gør det muligt for dig at få besked, når der kommer nye ledig jobs, der matcher de kriterier, du har indtastet. På den måde behøver du ikke selv holde øje med ledige jobs og stillinger, men kan lade søgeagenten gøre det arbejde for dig.

Du kan lave en søgeagent eller en jobagent på Jobsearch.dk. Hos Jobsearch.dk crawler vi mange gange dagligt alle jobsites i Danmark. Jobsearch.dk er derfor den største og mest opdaterede jobportal i Danmark. Med en søgeagent eller en jobagent på Jobsearch.dk, får du dermed besked, så snart der udbydes et nyt relevant job i Danmark.

Du kan også bruge den offentlige portal jobnet, når du søger job.

5. Find job via Rekrutteringsbureau eller rekrutteringsdatabase

Det kan også være en god ide at kontakte og "skrive sig op hos" relevante rekrutteringsbureauer med speciale i det brancheområde, som du søger ledige stillinger (forside) indenfor. På denne måde kan du få andre til at arbejde for dig. Dette kræver dog, at du for alvor matcher de relevante kompetencer - ellers gider rekrutteringsbureauerne ikke at arbejde videre med dig som kandidat.
Du kan se en liste med rekrutteringsbureauer eller rekrutteringsfirmaer ved at trykke på linket.

Hvis du vil lave direkte rekruttering selv kan du med fordel lave det via en rekrutteringsdatabase.

6. Find ud af hvilke konkrete jobs, du vil søge

Du har nu konkretiseret, hvilke typer jobs du gerne vil have. Du har desuden fået dine kanaler op og stå, således at du får besked om alle nye jobs. Du er nu parat til at søge jobs, men hvilke jobs skal du søge?
Det er en rigtig god ide at sætte sig ordentligt ind i, alle de job du søger, således at du kun søger de jobs, du virkelig er interesseret i. Det tager tid at søge individuelle job, da du skal tilpasse job din ansøgning og CV til det enkelte job. Husk at skrive en ny ansøgning til hvert job, og ikke blot sende og det vil give dem et dårligt indtryk og mindske dine muligheder for at blive kaldt til samtale.

7. Skriv individuelle ansøgninger til jobs

Når du har fundet de jobs, du er interesseret i, kan du begynde at søge dem. Sørg for at have en god ansøgning og CV, som du tilpasser til det enkelte job. Husk at være kreativ og tænk ud af boksen.

Det er vigtigt at virksomheden kan se, at du har gjort dig umage md jobansøgningen, og at du virkelig er interesseret i at få det pågældende job. Det er naturligvis også ekstremt vigtigt at virksomheden via din ansøgning kan se at dine kompetencer matcher de krav, der er til det pågældende job.
Du kan se hvordan du skriver en god ansøgning ved at trykke på linket.

8. Forbered dig godt til jobs samtalen

Inden du går til jobsamtalen, er det en god idé at sætte dig godt ind i virksomheden. Læs om virksomhedens historie, værdier, produkter og meget andet. På den måde kan du vise virksomheden, at du har interesse for dem, og at du ved noget om dem. Det er også en god idé at have nogle spørgsmål til virksomheden, så du kan vise, at du er interesseret i at lære mere om dem.

Det er også meget vigtigt at du sætter dig ind i alle de mest almindelige spørgsmål som du kan forvente at få til samtalen.

Du kan læse mere om de mest almindelige spørgsmål til samtaler ved at trykke på linket.

9. Få en god jobsamtale

Sørg for at være veludhvilet og afslappet og naturligvis præsentabel, når du skal til jobsamtale. Når du først er til samtale, så husk at være dig selv. Vær ærlig og åben, og vær ikke bange for at vise virksomheden, hvem du er. Samtalen er også en god mulighed for at lære virksomheden bedre at kende, så stil spørgsmål, når det er relevant. Husk at samtalen er en salgsproces af dig. Hvis alt går vel er målet jo som oftest, at du starter som medarbejder i virksomheden allerede i slutningen af den efterfølgende måned.

10. Skriv en opfølgende mail efter jobsamtalen

Hvis du selv gerne vil have jobbet efter samtalen, er det en rigtig god ide at skrive en opfølgende mail. I mailen kan du gøre opmærksom på nogle af de positive aspekter ved samtalen, og hvorfor netop du er den rette til jobbet. Du kan også nævne nogle af de spørgsmål, du stadig har, og hvorfor du synes, at jobbet er interessant. Mailen er en god mulighed for at vise, at du er seriøs omkring jobbet, og at du har tænkt over, hvordan du kan bidrage til virksomheden.

11. Husk at søge flere jobs

Det er en god ide at søge flere jobs, end du faktisk er interesseret i. På den måde har du flere muligheder, og du kan vælge det job, der bedst passer til dig. Du kan også søge jobs, der er lidt uden for din komfortzone. Dette kan give dig nye udfordringer og gøre dig mere kreativ.

Søger du job? Find arbejde hurtigt og nemt

At finde et nyt job kan være en udfordring. Det kan være svært at finde det helt rigtige job, der passer til dine jobønsker og din økonomi. Heldigvis er der mange muligheder for at finde ledige jobs.

Du kan starte med at kigge online. Du kan også kigge efter jobannoncer i aviser og på lokale bulletin boards. Mange nyansættelser sker via netværk eller uopfordrede ansøgninger, så det er også en god ide at kontakte virksomheder der ansætter medarbejdere med den type job du søger direkte. Læs mere om at søge arbejde herunder.

Find job på nettet

Når du søger job, er det vigtigt at få et samlet overblik over alle ledige job der passer til dig. Den allerhurtigste måde at finde ledige stillinger på er via nettet, hvor der er nogle få men meget gode jobportaler, der hele tiden indsamler nye jobs i deres databaser. Du kan således let se hvilke ledige jobs der udbydes i hele landet og indenfor alle brancher. Søg fx efter

 1. job som fastansat
 2. freelance jobs
 3. studiejob
 4. ufaglært job
 5. deltidsjob
 6. elev job
 7. praktik job
 8. arbejde hjemmefra
 9. weekend job
 10. vikar job
 11. job i udlandet
 12. fuldtidsjob

Du kan få en samlet liste med stort set alle ledige jobs her.

Søg job lokalt

Det giver dig en stor fleksibilitet i din jobsøgning, hvis du søger jobs i et bredt område. Jo længere væk fra din bopæl du vil søge, desto flere jobmuligheder har du. Men omvendt kan transporttiden også blive for lang, så det er en god ide at starte din jobsøgning i dit lokale område først. Start din søgning efter job København, job Odense, job Aarhus, job Aalborg, job Thisted, job Køge, job Viborg, job Svendborg, job Næstved her.

Skriv en god jobansøgning

Når du har fundet de jobs du gerne vil søge, skal du i gang med at skrive en jobansøgning til hvert job. Det er vigtigt at din ansøgning er professionel, velskrevet, ordentligt layoutet, uden stavefejl og indsendes inden ansøgningsfristen. Du skal vedlægge et CV med dine kontaktoplysninger, dine erfaringer og uddannelser mv.

Få gode råd om at skrive en god ansøgning , spørgsmål til jobsamtalen, og hvordan du finder CV-skabeloner her.

Tjek din løn før jobsamtalen 

Hvis du skal til jobsamtale, er det en god ide at gøre dig nogle tanker om hvilket lønniveau du vil være tilfreds med hvis du får stillingen. Her er det en god ide at beregne din løn via en lønberegner inden du går til samtalen. En god måde at få indtryk af lønniveauet er at tjekke hvad der tilbydes i løn i stillingsopslag for lignende stillinger. Prøv fx at tjekke disse sider for at se det generelle niveau for løn til sosu assistent, løn til pædagogmedhjælper, løn til pædagog mv.

Få overblik over ledige stillinger indenfor din branche

Der er stor forskel på hvor mange jobs der udbydes, afhængigt af hvilken branche man søger indenfor, hvor i landet man søger, om man søger fuldtid, deltid eller freelance osv. Nogle brancher har mange ansatte, mens andre brancher som er mere specialiserede har langt færre.

Hvis du søger job indenfor en branche med mange medarbejdere vil der typisk også blive udbudt mange ledige stillinger. Det er vigtigt at du får overblik indenfor alle ledige jobs i din branche, så du får så mange gode valgmuligheder som muligt når du skal vælge dit fremtidige drømmejob. På disse sider kan du fx se stort set alle ledige kundeservice job, job som skraldemand, indkøber job, handicaphjælper job, chauffør job, lægesekretær jobs, lærervikar job, piccoline job , receptionist job mv.

Der findes mange branchespecifikke jobportaler, hvor du kan få overblik over de jobs der passer til netop dine kompetencer. Vi har samlet en liste med nogle af dem herunder.