Hvad er jobløn?

25. juli 2019 | Skrevet af: Redaktionen

Søg job - klik her

For at få en uddybet forklaring af hvad jobløn er og hvilke fordele og ulemper der findes ved det, er det en god en god ide at kontakte sin fagforening for vejledning.

Jobløn betyder, at man er ansat på nogle bestemte vilkår i forhold til løn og arbejdstid. Jobløn vil sige, at man får en lidt højere fast månedsløn, hvor man til gengæld ikke får løn for overarbejde. Det vil dermed også sige, at der ikke er en maksimal arbejdstid og arbejder man ud over de typiske 37 timer, honoreres der ikke særskilt for dette. 

Der er dog et par regler som skal overholdes, hvis man er joblønansat. EU’s direktiv om arbejdsregler siger, at man højst må arbejde 48 timer om ugen. Man kan altså aldrig arbejde mere end 48 timer ugentligt som almindeligt ansat - heller ikke selvom man er joblønsansat. Derudover skal man som ansat have minimum 11 timers hvile i træk i døgnet. Det vil sige at man må aldrig arbejde mere på én dag end at man kan nå at have 11 timers fri samme døgn. Fra ethvert tidspunkt på døgnet skal man kunne regne 24 timer tilbage og have haft mindst 11 timers sammenhængende hvile. Derudover gælder det også at man inden for en periode på 7 døgn skal have have mindst 1 fridøgn. Det vil med andre ord sige, at man ikke må arbejde mere end 6 dage i træk. 

Selvom der findes et par regler, som sikrer, at man ikke bare kan arbejde hele tiden, er der stadig nogle ting man skal være opmærksom på, hvis man overvejer at blive joblønsansat på sin arbejdsplads. Det er vigtigt, at man sørger for, at man bliver belønnet for det større ansvar og den ekstra fleksibilitet man tilbyder arbejdspladsen med jobløn. Hvis man arbejder meget ekstra hver uge, kan det hurtigt betyde en lavere timeløn på trods af den højere faste løn. Joblønsansattes arbejdstid skal følge den arbejdstid, der gælder for området, men det bør afspejle en almindelig arbejdsuge.

De fleste arbejdspladser er nogenlunde enige om hvad jobløn er og indebærer, men det er altid en god ide at få din arbejdsgiver til at uddybe vilkårene og de forventninger der måtte være til denne type ansættelse.